БЕЗПЛАТНА доставка на поръчки над 60 лв

14 дни право на връщане

100,000 + доволни клиенти

Разработени в България

Количка

Количката е празна

Но не за дълго!

Разгледай популярни продукти тук:

5 съставки в козметиката, които трябва да избягвате!

5 съставки в козметиката, които трябва да избягвате!

Мили, NLBeauties

Избирането на правилните продукти в козметиката може да бъде изключително труден процес, особено когато има такова разнообразие на пазара. Една от най-важните стъпките в избирането на козметика е да сте достатъчно запознати с предимствата и недостатъците на всяка съставка, както и как са формулирани те, защото това главно различава продуктите с еднакъв състав. Ключов елемент от формулата е и съотношението на съставките, защото както добре знаете дори и най-полезните съставки могат да станат опасни в големи дози.  В статията можете да разберете повече за някои негативни аспекти на често използвани съставки. 

1. Mикропластмасови частици  (Polymers, polyacrylates)

Въпреки, че звучи почти невероятно да има пластмасови частици в козметичните продукти, това е точно така. В някои ексфолианти и маски за лице има микрочастици, които целят механично да ексфолират кожата ви. Въпреки, че те не са непременно вредни за вас, тези частици оказват негативно влияние върху природата. Най-добрият заместител, който има нежно почистващо действие и е абсолютно екологичен е захарта. Тя е безвредна за нас и за природата, което я прави по-добрата алтернатива на ексфолиантите с полимери (микропластмасовите частици), които биват забранени във все повече страни.  

2. Вазелин (Petroleum Jelly)

Вазелинът се добива от нефт и е често срещана съставка в балсамите за устни и в грижата за кожата. Препоръчваме ви да избирате алтернативи, които не са свързани с преработването на нефта и свързаните с него отделени токсични вещества, които могат да попаднат в продукта или да навредят на околната среда. Също така вазелинът създава плътен филм върху кожата, който може да попречи на естествения обмен на веществата. Пчелният восък е една от най-добрите еко алтернативи на вазелина, защото хидратира в дълбочина и прави устните ви меки и подхранени

3. Парабени (Parabens)

Парабените са широко използвани синтетични съставки, които служат като консерванти и запазват трайността на козметичните продукти. Парабените могат да бъдат открити в много продукти, и малките количества не  носят риск. За жалост, наличието на парабени в значителна част от вашите продукти и излагането на големи дози може да крие риск за вашето здраве. Някои изследвания предполагат, че парабените могат да са свързани с редица заболявания. 

4. Сулфати (Sulfates)

Сулфатите най-често присъстват в измиващите продукти, а широкото им използване и ниската цена често ги прави противоречив избор. Често срещано разбиране е, че продуктите със сулфати имат по-силен измиващ ефект, който може да премахне голяма част от естествения защитен филм и да остави кожата ви по-уязвима към околната среда. Препоръчваме ви да избирате продукти без сулфати, за да бъдат по-нежни към вашия скалп и кожа.

5. Произход на съставките

Освен самите съставки е от ключово значение как те се добавят, от какви зони и какъв е процеса на обработката им. Съветваме ви преди да закупите даден продукт, да проучите малко повече за мисията на компанията, подхода и грижата за клиента и природата, защото това е изключително важно. На първо място е произхода на съставките и дали те се добиват от места стимулиращи честната търговия, както и качеството на суровините. След това е важно как продуктите са формулирани и дали при разработката си са тествани върху животни. Препоръчваме ви да търсите марки, които са насочени към грижа за животните и околната среда и държат на „cruelty free“ политика.

Основното при избора на подходящ продукт си остават вашите лични предпочитания, ефекта и преживяването, което търсите.

Списъка на съставки, които трябва да избягвате може да бъде различен при всеки човек и това е абсолютно нормално!

Прочети също

Как да постигнем бърз и дълготраен тен без да увреждаме кожата си?

Как да постигнем бърз и дълготраен тен без да увреждаме кожата си?

Лятото е вече тук и с него всички търсим онзи съвършен шоколадов тен, без да е необходимо да прекарваме дълго време под слънцето или в солариума. Опасно ли е обаче хващането...

Прочети повече
[-25%] САМО ТОЗИ МЕСЕЦ: Открий ни във ВСИЧКИ 100+ магазини на Lilly Drogerie

[-25%] САМО ТОЗИ МЕСЕЦ: Открий ни във ВСИЧКИ 100+ магазини на Lilly Drogerie

Новата колекция - дълготрайни моливи за устни и полуматови стик червила - е вече по-близо отвсякога!Щастливи сме да споделим, че през целия месец февруари можете да ни откриете във всички...

Прочети повече